Ulus Devletler ve Teknoloji

Berrin Naz Önsiper
2 min readApr 30, 2023

--

İmparatorluklardan ulus devletlere geçiş süreci tamamlandıktan kısa süre sonra, bu geçiş sermayeyi yeterince memnun etmemiş olmalı ki bir sonraki düzen için çalışmalara başlandı. Çokuluslu vakıflar, ulus devlet aleyhine çok yönlü propaganda çalışmalarını dünyanın her yerinde yapmaya koyuldu. Bu propagandalar, devletleri ya çözülmeye ya da propaganda karşısında daha sert olmaya (şahinleşme) yöneltti.

Türk uydu

Şahinleşme süreçlerinin bir birleşeni de milli teknoloji yatırımlarıdır. Ülkemizde son dönemde ciddi ilerleme kaydedilen bu alandaki çalışmalar, Türkiye’nin ulus yapısını güçlendirmek ve dış tehditlere karşı daha güçlü olması için önem arz etmektedir.

Bu çalışmalar, kısa ve orta vadede Türkiye’nin uluslararası siyasetteki konumunu güçlendirmenin yanı sıra uzun vade getirileri de değer taşımaktadır. Bugün günlük hayatımızda kullandığımız pek çok teknoloji, onyıllar önce başka ülkelerin milli teknoloji çalışmalarının ürünleridir. Akla gelen ilk örnek olarak, hepimizin kullandığı teflon tavalar onyıllar öncesinin savunma teknolojileri çalışmalarının hayatımıza bir hediyesidir*.

Türkiye’nin bugün yeni yeni kurmaya başladığı milli teknoloji kurumları, uzun vadede bütün dünyaya pek çok şey armağan edebilir.

*Hediye ifadesini kullanırken rahatsızlık hissettim ve şerh düşmem gerektiğini fark ettim. Geçmişteki savunma teknolojisi çalışmaları tıpkı diğer ARGE çalışmaları gibi hem insanlar hem de hayvanlar üzerinde korkunç deneyler ile yürütülmekteydi. Günümüzde bu çok tamamen bitmese de bir azalma olduğu umulmaktadır. Dileğim ve beklentim hem ülkemizin hem de bütün dünyanın eski yöntemlerden tamamen sıyrılması ve deney süreçlerini canlılara zarar vermeden yürütmesidir. Güzel sonuçlara ulaşmanın insan ve hayvanlara acı çektirmeyen yollarını bulmamız gerekir.

--

--